Pagini

vineri, 16 martie 2012

Brandusa de primavara

  Brandusa de primavara (crocus heuffelianus).



Descriere :  plantă erbacee, perenă spontană înaltă până la 35cm, întâlnită prin fâneţe, de la câmpie la zona alpină. Rădăcină fasciculată. Bulbo-tuber acoperit cu tunici membranoase, subţiri. Frunze liniar lanceolate, pe faţa inferioară cu nervura mediană albă. Spat unifoliat. Flori liliachii violacee sau violacee, sub vârf închis violaceu maculate. Perigon cu tub lung de 12 cm cu 6 lacinii concave, alungit obovate. Androceu din 3 stamine. Gineceu cu ovar inferior, stil lung, galben, stigmat mai lung decât staminele, dilatat spre vârf, galben.  Fruct capsulă triloculară, polispermă ,seminţe globuloase.Brandusa de primavara rasare din bulbi mici ca toate plantele perene cu bulbi care infloresc in lunile friguroase. Frunzele si florile brandusei apar in acelasi timp. Florile brandusei infloresc deasupra frunzelor si prezinta o forma de cupa.Infloreste in lunile Martie-Aprilie dupa ghiocei si inainte de lalele, fiind una dintre cele mai timpurii flori de primavara. Varietati ale brandusei infloresc inca din ianuarie. In functie de variatea branduselor, florile pot fi albe, mov, galbene, purpurii sau vargate. 


În tradiţia populară se consuma prima brânduşă găsită primăvara ca preventiv contra „frigurilor”. Se consumă crudă. Se poate folosi doar la răni dermatologice. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la spălarea rănilor ca dezinfectant şi cicatrizant. În unele zone se foloseşte şi cataplasmă din plante fierte aplicată pe ulcere varicoase în amestec cu Brusture rădăcină.

Habitat : Se găsește în pâlcuri dese, începând din zona păduroasă, prin pășuni și alte locuri ierboase deschise. În România este întâlnită în munții Carpați și în munții Apuseni.


Alte denumiri:  brânduşa de munte, brânduşa albastră, brânduşi, nuscea, nuscele, şofran, şofran de primăvară.
    

ATENTIE ! A NU SE CONFUNDA CU BRANDUSA DE TOAMNA !


 BRANDUSA DE TOAMNA (Colchicum)

Infloreste de la sfarsitul verii si in primele luni de toamna. In ciuda denumirii populare nu se inrudeste cu Brandusa de primavara (Crocus). Este o planta otravitoare.


Descrierea plantei : Bulbii brandusii de toamna sunt mult mai mari decat in cazul Crocusului. Florile in forma de cupa apar toamna, au culoarea lila, roz si se ofilesc inainte de venirea frigului. Frunzele brandusei de toamna sunt verzi, lucioase si late cu dimensiuni de pana la 20 cm.

Dictionar explicativ roman

BRÂNDÚȘĂ, brândușe, s. f. 1. Plantă erbacee cu flori violete în formă de pâlnie, care înflorește primăvara timpuriu (Crocus heuffelianus). 2. (În sintagma) Brândușă galbenă = plantă erbacee perenă cu florile galbene-aurii, ocrotită de lege (Crocus moesiacus). 3. Plantă veninoasă din familia liliaceelor, cu frunze mari alungite și cu flori roșietice sau liliachii, care înflorește toamna și care este folosită în medicină (Colchicum autumnale); floarea-brumei. – Cf. bg. brenduška, scr. brnduša.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu